Web sitesi yaptırmak istiyorum diyen herkesi buraya alalım! Hiç bilginiz olmadan bir web sitesi yaptırma işine girişmeniz sizler için ve daha önemlisi işiniz için büyük hüsranlar ile sonuçlanabilir. Bu yazımızda böyle bir işe girişiyorsanız sizin dikkat etmeniz gereken etkenlere değinmeye çalışacağız.
Göz önünde bulundurmanız gereken faktörler!
1. Web sitesi yaptırmanızdaki amacınız nedir?
1.1.Kullanım amaçlarına göre web site türleri nelerdir?
2. Web sitesinin hizmet vereceği kitle nedir?
3. Web sitesinin altyapısı?
4. Web sitesinin yönetimi?
5. Diğer materyaller?
- Web sitesi yaptırmanızdaki amacınız nedir?
- 1.Kullanım amaçlarına göre web site türleri nelerdir?
- Web sitesinin hizmet vereceği kitle nedir?
- Web sitesinin altyapısı?
- Web sitesinin yönetimi?
- Diğer materyaller?
Şimdi bu maddeleri biraz irdeleyelim ve her aşamada nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenelim.
1. Web sitesi yaptırmanızdaki amacınız nedir?
Web sitesi yaptırmanızda ki amaç iyi belirlenmeli. E-ticaret yapacaksanız altyapısı ona göre seçilmeli yoksa sizlere uzun vadede daha fazla iş yükü ve maliyet getirecektir. Sadece blog yazmayı düşünüyorsanız sizin için içerik yazımı, görsel girilmesi, harita bilgileri ile yer bildirimleri gibi daha bir çok girdi önemlidir. Sizin kullanımızı kolaylaştıracak bir arayüze sahip mi değil mi? Kurumsal bir tanıtım sitesi istiyorsanız ve eğer ileride satış yapmak istiyorsanız yine altyapısı e-ticarete uygun olan bir altyapı seçilmeli. Aksi taktirde kısa/uzun vadede hem paranız hem zamanınız boşa gidebilir!
Bu aşamada sizlere tutup kod öğrenin ve hangi sistem nasıl işler bunu öğrenin demiyorum. Ama en azından web sitesi yaptırmaya karar verdiyseniz uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün ve teknolojiyi takip eden, gelişen sistemler ile çalışmaya özen gösterin.
Tek veya bir kaç sayfalık sabit sayfanız olacaksa HTML bir web sitesi işinizi görür ama sayfada değişiklikler sizleri ileride zorlayabilir veya her değişiklik yaptırmak istediğinizde ücret ödemeniz gerekir. Bunun yerine yönetim paneli olan bir sistem kullanılması daha doğru olacaktır.
1.1.Kullanım amaçlarına göre web site türleri nelerdir?
Bu aşamada sizler için bir alt başlık açıyor, tercihinizin nasıl olabileceği ile ilgili sizlere bilgi vermesi açısından genel olarak ifade edilen/tercih edilen web sitesi türlerini sıralayacağız.
1.1.1.Programlama Diline Göre Web Sitesi Seçimi
Programlama dili endeksli olarak seçebileceğiniz Statik Web Sitesi ve Dinamik Web Sitesi olarak ayırabiliriz.
Statik Web Sitesi; Sadece html (biraz daha güzel görünmesi açısından CSS ile desteklenmiş olabilir) kullanılarak kodlanan, tasarlanan web siteleridir. Kodlar ile birebir çalışırsınız.Veri tabanı kullanılmadığı ve bir yönetim paneli olmadığı için bir şey eklemek/çıkarmak istediğinizde kodlar arasında dolaşmanız gerekir. Bilginiz yok ise siteyi direk bozabilirsiniz 🙂
Dinamik Web Sitesi; Çok farklı diller ile kodlanmış sitelerdir. Veri tabanları ve yönetim panelleri mevcuttur. Genelde ASP, PHP, .NET, JS ile kodlanmış olanlarına çokça karşılaşabilirsiniz. Bu temel diller kullanılarak bir çok hazır sistemler yazılmıştır. (Mesela PHP ile WordPress, Opencart gibi)
1.1.2.İçeriğe Göre Web Sitesi Seçimi
Bu aşamada karşınıza çıkan bir çok seçenek vardır. Hazır Web Site, Kurumsal Web Sitesi, E-Ticaret Web Sitesi, Mikro Web Sitesi, Özel Fonksiyonlu Web Siteleri olarak kategorize edebiliriz.
Günümüzde Hazır web sitelerini bir çok kurumdan kolaylıkla alabilirsiniz. Diğer web siteleri için ajansla veya freelance çalışan bir profesyonelden destek alabilirsiniz. Özel fonksiyonlu bir web sitesi için kesinlikle profesyonel birinden destek alınız.
Tavsiyeler
- Kullanım amacınızı uzun vadede düşünün.
- Basit/Düşük maliyetli bir web sitesi istiyorsanız çok seçici olmanıza gerek yok.
- Uzun vadeli güzel bir şeyler istiyorsanız kesinlikle uzmanından destek alınız.
- Altyapınızı sorun ve güncel teknoloji kullanıldığından emin olun.
- Proje öncesi fiyata dahil olan/olmayan kalemleri netleştirin yoksa her şeye ek para ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için destek alın.
UYARI
Web sitesini yapan arkadaştan web sitesiyle sürekli ilgilenmesini vs. beklemeyiniz. Bir hizmet alıyorsunuz ve onun bedelini veriyorsunuz. Web sitenizi 15 günde bitirip teslim eden birisine 1 ay sonra “Şunları da siteye ekle” derseniz ücret vermek zorunda kalırsınız. Bir e-ticaret sitesi yaptırıyorsanız ürünlerin girişi sizin sorumluluğunuzdadır. Ek ücret ile veya anlaşmanız ile bunları da hizmete ekletebilirsiniz. Sizin web sitenizin içeriğinde ne olacak/olmayacak buna siz karar verirsiniz ve temin edersiniz.
2. Web sitesinin hizmet vereceği kitle nedir?
Farklı yaş ve kitlelere yönelik içerik ve ürün sunacaksanız web sitenizin içeriği ona göre düzenlenmeli. burada önemli olan etken ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra(İnsanlar web sitesine girdiğinde neler görsünler? Sayfada neler, nasıl olsun? gibi) web tasarım işini yapacak olan kişiye tam olarak anlatmak, anladığından emin olmak(Bazı web tasarımcılar yaptıkları işi daha sonra değiştirmek için ek ücret isterler).
Bir çok web site yaptıran müşterim web sitesini olduğu gibi içerik dahil bana güvenerek, bana bırakır. Web sitesini yayına aldıktan sonra istemediği yerleri değiştirip, isteklerine göre biçimlendiririz.
Yetişkinler ve çocuklar için içerik üretebilirsiniz. Yetişkinler ve çocukların ilgi alanlarına göre sayfa yapıları belirlenmeli. Kurumsal tanıtım için bir web sitesi istiyorsanız, kurumsallığınız yansıtan bir web sitesi olmalı. Yazı karakteri, büyüklüğü, rengi ve görsellerin seçimi gibi etklenler kitlenizi doğrudan etkiler!
3. Web sitesinin altyapısı?
1.Maddede az çok bahsettim burada güvenebileceğiniz kişi/firmalardan destek alabilirsiniz. Benim önerim çevrenizde bu işi daha önce yaptırmış kişilere sormak veya internetten biraz araştırmak. Teknoloji hızla ilerlerken eski bir sisteme mahkum kalmak istemezsiniz!
Web sitesinin altyapısına bağlı olarak geliştirilebilir yapılar diğerlerine göre biraz daha tuzlu olabiliyor. Mesela firmaların çoğu kendi scriptlerini ve altyapıları oluşturuyor her müşterisine aynı sistemi istekleri doğrultusunda veriyor. Buraya dikkat! web sitesini hizmete açıyor ama sizlere kodları vermiyorlar veya kodlara ulaşmanızı sağlayan hosting bilgilerini sizlere vermiyorlar. Yarın bir gün siz firmanıza bir geliştirici alacak olursanız kodlarda bir değişiklik yapamayacaktır! O yüzden 3 lira ucuza yaptırabilirsiniz ama geliştirilmesi sizin elinizde değil ise sorun yaşayabilir, her seferinde ek ücret ödeyebilirsiniz. Uzun vadede geliştirmeyi düşünüyorsanız bunu göz önünde bulundurun ve sorun!
Benim tavsiyem her şekilde ulaşımın ve kontrolün sizin elinizde olmasıdır. Bilmiyor ve uğraşmak istemiyorsanız bu tarz web sitelerini kullanabilirsiniz. Eğer sadece ürün ekleyip satış yapacaksanız, blog yazıp paylaşacaksanız, kurumsal web sitenizde yazılar ve görselleri değiştirmek dışında bir işlem yapmayacaksanız yönetici kısmına(hosting) ulaşmamanız sizler için ve firmanız için daha güvenlidir.
4. Web sitesinin yönetimi?
Buraya kadar olan maddelerde az çok bu maddeyi de açıkladık aslında. Son kullanıcı kısmı Ürün ekleme, değiştirme / Yazı ekleme, değiştirme / görsel ekleme, değiştirme gibi seçenekleri kapsar. Eğer Basit olarak bunlaru yapacaksanız üst maddede de bahsettiğim gibi script kodlarıyla işiniz yok. işinize odaklanın ve daha fazla kazanç için ihtiyacınız olan sistemi seçin. Normal bir site 2bin tl iken scripte 8-10bin ödemenize gerek yok.
5. Diğer materyaller?
Bu kısma web sitesinde kullanılacak her şey giriyor. Logonuz var mı ve dijitalde hazır mı? siteye eklenecek görseller, içerikler, tablolar vb. materyalleri kapsar. Web tasarımcı istediğiniz formattan bir web sitesi ortaya çıkarmaktan sorumludur. Web tasarımcınız ile baştan bu konuları konuşunuz ki sonradan sıkıntı olmasın. Web sitesi üzerinde talep ettiğiniz ilk 3 talep ücretsiz olabilir ama sonrası ücrete tâbidir. Unutmayın ki o kişiyi bünyenizde çalışması için işe almıyorsanız! web tasarımcıdan hizmet satın alıyorsunuz. Her hizmeti zaman alacağı için ek ücret çıkarması da normaldir. Bunların dışında hosting ve domain ücretlerini de sorunuz. Çünkü bu hizmetler yıllık ödemelere sahiptir. Tasarımcı dilerse belli süre paket içinde ücretsiz verebilir(kendi karşılar).
Tavsiyem benim yaptığım gibi belli fiyata logo,içerik,görsel dahil kişilerle çalışmanız. Sizden sadece iletişim bilgilerini ve isteklerinizi alıyor, web sitenizi anahtar teslim bir şekilde hizmetinize sunuyoruz.
Teklif almak için BURADAN teklif formunu doldurabilirsiniz.
Aklınızdaki soruları iletişim kısmından bizlere sorabilirsiniz!